MIKSI ILMAISET STOKKIKUVAT EIVÄT OLE SUN JUTTUSI (+ lataa vinkit brändikuviin!)

brand photos by Petra Veikkola www.petraveikkolaphotography.com

Ja miksi hunaja oli viimeisin heräteostokseniValokuvaajana ja Pinterest-markkinoijana kaikki visuaalinen sisältö kiinnostaa minua. Haluan täyttää jokaisen päiväni kuvilla ja erilaisilla visuaalisilla viesteillä, jotka pääasiassa miellyttävät minua.


Katsoessani sinun visuaalista ilmettäsi ja valokuviasi, joita jaat kotisivuillasi ja sosiaalisessa mediassa ne joko ihastuttavat, vihastuttavat tai jättävät minut täysin kylmäksi.

Valitettavan usein tuskailen ääneen kuinka kivalta kuulostava tuote tai palvelu näyttää siltä, että sen visuaaliseen ilmeeseen ei ole lainkaan panostettu.

Yritykselläsi ei ole yhteneväistä brändiä eikä sanomaa. Kaupat jäävät minun kanssani silloin tekemättä. Ja moni muu ostaja on kaltaiseni.

Internetissä sinulla on aikaa vain silmänräpäys joko tehdä vaikutus tai sitten sitä ei synny lainkaan.

Vaikka tuotteesi tai palvelusi olisivat kuinka hyviä, jos niiden visuaalinen viesti ei tavoita asiakaskuntaasi, tulet todennäköisesti kamppailemaan sen kanssa, ettei sinulla ole tarpeeksi asiakkaita - eivätkä ne ainakaan ole niitä omia ihanneasiakkaitasi.

Tehtävä: Kysy ystävältäsi tai kollegaltasi palautetta brändisi ilmeestä (kotisivut, some-kanavat). Pyydä heitä kuvailemaan brändiäsi kolmella sanalla perustuen kuviin, joita näkevät sivustollasi ja eri sosiaalisen median kanavissasi. Kysy, mitä tunteita brändivärisi heissä herättää. Kysy myös löytyykö kotisivuilta tai muualta kuvia, jotka aiheuttavat kummastusta tai sotivat yleistä brändi-ilmettäsi vastaan.


VALINTOJA, VALINTOJA JA SE HUNAJA

Teemme jokainen päivittäin tuhansia valintoja ja ratkaisuja, joista suurin osa perustuu visuaalisiin ärsykkeisiin. Teemme päätöksiä usein sen perusteella mitä näemme.

Todennäköisesti olet ostanut jonkun tuotteen siksi, että se on näyttänyt mainoksessa houkuttelevalta, luonut fiiliksen, että sitä tuotetta käyttämällä kuulut tiettyyn joukkoon “siistejä” ihmisiä.

Tai valinnut palveluntarjoan, jota Instagramissa aikasi seurattuasi olet varmistunut siitä, että hänen tuottamansa palvelu on laadukasta ja koet elämyksen valitessasi hänet.

Nämä valintasi ovat todennäköisesti perustuneet visuaalisiin havaintoihisi eivätkä faktatietoihin, joita olisit lukenut tuoteselostuksista tai palveluntarjoajien kotisivuilta.

Itselleni viimeisin heräteostos pelkästään visuaalisen ilmeen ja brändin takia oli hunaja.

Asumme Suomen “hunajapääkaupungissa” ja hunajaa on meillä ennestään jo kaapit pullollaan.

Siitä huolimatta, kun näin hyvin brändätyn hunajan, jonka visuaalinen ilme ja brändiviesti suorastaan huusi nimeäni, oli minun se pakko ostaa.

Todennäköisesti tulen myös jatkossa ostamaan kyseistä hunajaa, koska sen maku täytti ennakko-odotukset, jotka visuaalinen ulkoasu sille asetti omassa mielessäni.

 
visuaalinen ilme ja brändikuvat yrityksen markkinoinnissa by Petra Veikkola. www.petraveikkolaphotography.com
 

VISUAALINEN ILME JA BRÄNDIKUVAT

Tutkimusten mukaan aivomme työstävät visuaalista sisältöä 60 000 kertaa nopeammin kuin tekstiä. Sen sijaan siis, että hioisit jotakin some-tekstiä tuntikaupalla, voisitko miettiä edes puolet ajasta sitä minkälaisen viestin annat sillä kuvalla, jonka liität siihen tekstiin…?

Visuaalisuus, joka tulvii ympärillämme (kiitos mm. Instagramin ja Pinterestin), vaatii yrittäjiltä ja yrityksiltä entistä enemmän panostusta valokuviin ja visuaaliseen ilmeeseen kokonaisuutena.

Massasta EI vaan voi erottua, jos käyttää samoja stokkikuvia kuin kilpailija. Näinkin olen kuullut tapahtuneen ihan aidossa, oikeassa elämässä, että kilpailijan sivuilta on löytynyt sama halpa stokkikuva. Tässä kohtaa voit ja saat kokea omantunnon pistoksen.

Mieti seuraavalla kerralla ilmaisia stokkikuvapankkeja selaillessasi, että sinun pahin kilpailijasi on voinut valita juuri saman kuvan kotisivuilleen kuin sinä. Niin, olisihan se vähän noloa…

Brändikuvat

Brändikuvaus on kuvaus, jossa yrityksesi/brändisi eri elementtejä yhdistetään niin, että kuvat kertovat brändisi tarinan sekä sopivat sinun ja brändisi estetiikkaan, värimaailmaan ja muuhun visuaaliseen ilmeeseesi.

Brändikuvaus on eri asia kuin pelkkä profiilikuva, kasvokuva sinusta. Brändikuvilla luodaan mielikuvia siitä lifestylesta, jota brändisi edustaa. Mielikuvilla lifestylesta houkuttelet niitä ihmisiä asiakkaiksesi, jotka joko haluaisivat elää samanlaista lifestyleä tai jotka jo sitä elävät ja sen takia samaistuvat brändisi visuaaliseen maailmaan.

 
Ottamani flat lay kuva  Ihana Kukkanen  - kukkakaupan brändikuvauksessa. Photo: Petra Veikkola

Ottamani flat lay kuva Ihana Kukkanen - kukkakaupan brändikuvauksessa. Photo: Petra Veikkola

 

Brändikuvien tarkoituksena on myös aidosti esittää miltä työskentely sinun ja yrityksesi kanssa näyttää ja tuntuu. Brändikuvissa voit esitellä sitä miten kohtaat asiakkaasi, keräät inspiraatiota tai esimerkiksi millainen luova prosessi sinulla on. Kaikenlaiset behind-the-scenes kuvat ovat yleensä kiinnostavia ja niistä saa mahtavia brändikuvia.

Tehtävä: Mieti mikä on ainutlaatuista sinulle. Pidätkö kaakaosta ja kirjoista? Pyri sisällyttämään ne asiat brändikuviisi. Näin teet itsestäsi ja brändikuvistasi mieleenpainuvampia. On tärkeää, että brändikuvat eivät vain tuo esille yrityksesi tai tekemisesi ydintä vaan myös palasia sinusta ja sinun persoonastasi.

Brändikuvat luovat bränditunnettavuutta ja luovat ammattimaisemman kuvan sinusta ja yrityksestäsi. Näin kasvatat myös luottamusta asiakkaisiisi nähden ja voit jopa nostaa hintojasi (jee!).

Ideaalitilanne olisi, että potentiaaliset asiakkaat tunnistaisivat brändisi vain pelkkien kuvien perusteella. Näkiessään esimeriksi Instagramin kuvafeedissä brändikuvasi he osaisivat yhdistää ne heti sinun brändiisi.

Harkittu visuaalinen ilme brändikuvilla

Harkitulla visuaalisella ilmeellä pystyt todellakin erottumaan muiden samaa tuotetta tai palvelua tarjoavien yrittäjien ja yritysten joukosta.

Harkittu visuaalinen ilme ei ole pelkästään se logo, joka tuntuu olevan todella monelle ensimmäinen asia, joka hankitaan tai mietitään.

Visuaalinen ilmeesi ja brändisi on yksi iso kokonaisuus, jossa laadukkailla ja hyvin toteutetuilla brändikuvilla on iso merkitys.

Brändikuvilla viestit brändisi sanomaa ja fiilistä, joka toistuu niin logossa, kotisivuilla, mainoksissasi kuin muussakin kanssakäymisessä ihmisten kanssa; myös siinä miten kohtelet ihmisiä live-tilanteissa ja miten kirjoitat sähköposteja tai tekstejä sosiaaliseen mediaan.

Brändikuvien pitäisi mielestäni olla yhtä merkityksellisiä kuin logosi tai nettisivujesi ilmeen. Asia, jota mietitään ihan aluksi - ei vasta sitten, kun nettisivut on tehty ja mainokset laadittu.

Ja itse asiassa kauniilla nettisivuilla ei ole mitään merkitystä, jos kuvat sivuillasi eivät tue kotisivujen graafista ilmettä, ovat eri värimaailmaa tai ovat muutoin väärän fiiliksen tuovia.

Ennen kuin siis aloitat massiivisen kotisivuprojektin, panosta niihin kuviin, jotka tulevat kotisivuillesi!

Brändikuviesi tulisi kertoa potentiaalisille asiakkaillesi, kuka sinä olet ja miten parhaiten palvelet asiakkaitasi, mitä lisäarvoa tuot asiakkaalle ja kuinka laadukas tuotteesi/palvelusi on. Jos kuvasi eivät näitä viestitä, joudut yleensä kilpailemaan hinnalla ja se on ainoa asia, mikä merkitsee silloin asiakkaallesi (tätähän me emme halua, emmehän?).

Jos taas tuotteesi/palvelusi hinta on korkea, mutta nettisivuillasi olevat kuvat ovat siskonkumminkaiman kännykällä ottamia rakeisia ja epätarkkoja kuvia, on asiakkaiden vaikea ymmärtää korrelaatiota korkean hinnan ja brändikuviesi välillä. Ne eivät vain kohtaa eivätkä luo mielikuvaa laadukkaasta tuotteesta/palvelusta, josta asiakkaan kannattaisi maksaa korkeampi hinta.

 
Branding and photos by Petra Veikkola.
 

Oletko koskaan miettinyt minkälaisen tarinan kerrot kuvalla, joka ei millään tavalla liity sinun yritystoimintaasi tai brändiisi?

Saatat käyttää kuvia, joiden tunnelma ei lainkaan sovi siihen tunnelmaan, mitä kirjoittamasi teksti kuvan yhteydessä on. Tai käytät kuvaa, joka herättää mielikuvia kovasta ja kiireisestä maailmasta, kun itse tarjoat lempeitä hyvinvointipalveluja.

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta näitäkin on sosiaalinen media pullollaan. Kuvia, jotka viestivät aivan eri sanomaa kuin mitä yritys tai brändi, joka ne on postannut, oikeasti haluaisi viestiä.

Yhtenäisen brändi-ilmeen luominen edellyttää, että olet todella miettinyt brändisi ilmettä, värejä, tyyliä ja yleistä estetiikkaa, joka kohtaa kaikessa siinä, mitä sisältöä tuotat brändillesi.

Tällä miettimisellä EN tarkoita vain pään sisällä miettimistä, vaan konkreettisia ja havinnollistavia suunnitelmia, ideointia, inspiraatiokansioiden laatimista ja parhaimmassa tapauksessa ammattilaisen apua.

Tee oma inspiraatiokansiosi

Jos et ole vielä miettinyt mitään edellä mainitsemistani seikoista (brändisi ilmettä, värejä, tyyliä, fiilistä), suosittelen sinua tekemään Pinterestiin kansion, johon alat tallentamaan kuvia, jotka miellyttävät sinun silmääsi.

Tee myös toinen kansio, johon talletat kuvia, jotka voisivat olla sinun brändikuviasi. Kuvia, joita haluaisit kotisivuillesi ja sosiaalisen median kanaviisi kertomaan brändisi tarinaa.

Kansiosi voi sisältää inspiraatiokuvia henkilökuvista, flat layista (kuva, joka otettu suoraan ylhäältä alaspäin), tuotestailauksista, kuvia yksityiskohdista, fiiliskuvia väreistä ja lokaatioista jne.

Helpointa inspiraatiokansio on tehdä digitaalisesti, mutta voit tehdä sen myös leikkaamalla ja repimällä kuvia lehdistä ja katalogeista, lisäämällä värimalleja tai kankaan paloja, luonnosta haettuja materiaaleja jne jonkun sopivan alustan päälle tai esimerkiksi korkkitaululle.

Inspiraation kerääminen on hauskaa puuhaa!

 
Brand inspiration mood board by Petra Veikkola
 

Kun tallennat kuvia brändi-inspiraatiokansioosi tai teet sen fyysisenä inspiraatioboardina, pidä mielessä kuitenkin yleinen brändisi ilme ja värimaailma.

Jos brändivärisi ovat maanläheisiä (ruskea, vihreä, okra), vältä tallentamasta kuvia, joissa on esimerkiksi kirkkaita värejä (punainen, keltainen, oranssi), ellet tallenna kuvaa jonkun muun syyn takia eli esimerkiksi saat siitä inspiraatiota poseerauksiin.

Jos päätät käyttää ammattilaista apuna visuaalisen ilmeesi luomisessa tai brändistrategian laatimisessa, on tekemäsi inspiraatiokansio myös hyvänä lähtökohtana tälle yhteistyölle.

Väriteoriasta brändikuvissa

Värimieltymyksemme ovat hyvin henkilökohtaisia ja subjektiivisia asioita, mutta on kuitenkin tiettyjä yleisiä ja selkeitä väriteorian perusteita, joita kannattaa noudattaa omia brändivärejä miettiessä.

Esimerkiksi punainen edustaa yleensä rohkeutta, voimaa, aggressiivisuutta ja intensiivisyyttä, kun taas sininen yhdistetään luotettavuuteen, rauhallisuuteen ja tasapainoisuuteen. Vihreä henkii terveyttä, rikkautta ja seesteisyyttä.

Keltainen edustaa positiivisuutta, motivaatiota ja luovuutta. Oranssista tulee mielleyhtymiä hauskuuteen, leikkisyyteen ja elinvoimaisuuteen. Violetti luo tunnelmaa kuninkaallisuudesta, nostalgisuudesta ja henkisyydestä.

Ruskea on maanläheinen, yksinkertainen ja joustava. Valkoinen on puhdas ja pehmeä, kun taas musta on ajaton ja luksus.

Lukuvinkki: Fiona Humberstone: How to Style your Brand ja Brand Brilliance

Omia brändivärejäsi miettiessä, mieti mikä tunnelma sopii juuri sinun brändiisi.

Brändisi värit voivat olla eri värejä kuin sinun omat suosikkivärisi. Esimerkiksi itselläni brändivärini ovat paljon hempeämpiä ja murrettuja kuin oma lempivärini musta, jota käytän paljon esim. omissa vaatteissani ja jonkun verran myös kotimme sisustuksessa.

Myös värin sävy, sen saturaatio, kirkkaus tai tummuus vaikuttavat siihen minkälaisen viestin kuvalla annat brändistäsi.


APUA, MITEN SITTEN VALMISTAUDUN BRÄNDIKUVAUKSEEN?

Havahduttuasi siihen, että sinulla ei ole oikeanlaisia brändikuvia viestimään yhtenäistä visuaalista ilmettäsi ja brändisi sanomaa, on aika ryhtyä tuumasta toimeen (okei, inhoan tätä sanontaa, mutta en keksinyt parempaakaan!).

Omannäköisen brändikuvaajan valinta onkin tärkeää. Älä siis valitse brändikuvaajaksesi valokuvaajaa, jonka portfoliossa näet vain tummia ja moodyjä kuvia, jos itse haluat vaaleita ja raikkaita brändikuvia ja vice versa.

Kokosin sinulle kirjaseksi mielestäni 10 tärkeintä asiaa, jotka sinun tulee ottaa huomioon, kun suunnittelet brändikuvausta. Vinkit liittyvät sekä aikaan ennen kuin aloitat suunnittelua sekä aikaan sen jälkeen, kun olet jo valinnut mieleisen valokuvaajan.

Liity postituslistalleni ja lataa itsellesi brändikuvausvinkit käyttöösi heti!

 
 
 
 
Branding an brand photos for your business by Petra Veikkola. www.petraveikkolaphotography.com
10 vinkkiä brändikuvaukseen